maandag 4 juni 2012

Guest juni 2012: Poen de Wijs

Guest toont deze maand het werk ‘Geisha Megumi 1’ van Poen de Wijs.

De titel verwijst naar de Japanse danseres Megumi Nakamura die Poen de Wijs inspireerde tot de serie; “De kleren van de Geisha’s”.
Dat Poen de Wijs een vakman is zien je aan het 1-tje dat de titel sluit. Waar andere kunstenaars stoppen bij een globale schets, werkt Poen zijn studies uit tot een volledig schilderij. ‘Geisha Megumi 1’ is dan ook de eerste versie van de Geisha die later op groot formaat verscheen.
Geisha Megumi 1 - Poen de Wijs
Kenmerkend voor het werk van Poen is zijn gave om alledaagse dingen weer te geven alsof het om iets groots en unieks gaat. Ongeacht het thema, of het nu kinderen, andere culturen, dieren of geliefden zijn, Poen weet perfect de sfeer van eenheid, liefde en romantiek weer te geven.
Neem bijvoorbeeld ‘Geisha Megumi – 1’het schilderij dat we nu op Guest tonen; We zien de Geisha op de rug. Van haar gezicht en lichaam krijgen we weinig te zien. Een duidelijke achtergrond ontbreekt. Ondanks, of juist dankzij dit minimale, blijf het een vriendelijk tafereel.
De nadruk ligt op een simpele handeling; het optillen van haar kimono. De aanleiding hiervoor laat zich raden.
Het delicate van de stof wordt benadrukt in de wijze waarop ze het vasthoudt; voorzichtig tussen duim en wijsvinger, met de pink omhoog.
In de manier waarop Poen de Geisha en haar rijkelijk versierde Kimono in details heeft uitgewerkt, herken je de waardering van de kunstenaar voor de Geisha cultuur.

Ik kwam met het werk van Poen de Wijs in contact toen ik nog maar net was afgestudeerd.Als jonge kunstenaar was ik naarstig op zoek naar een eigen stijl en techniek. Waarschijnlijk was dat wat me in het werk van Poen de Wijs zo aansprak; technisch is hij uniek, zijn werk herken je uit duizenden. Met de streepjes die hij zet komt zijn werkwijze nog het meest in de buurt van de tempera techniek die de oude meesters ooit hanteerden. Toch deinst Poen de Wijs er niet voor terug om ook hedendaagse technieken, zoals airbrush, in zijn werk te gebruiken.
In de onderstaande video ‘Nandi’s reis’ licht Poen zelf zijn werkwijze toe.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten