maandag 7 oktober 2013

Cécile Verwaaijen, Nederlandse Kehinde Wiley?

Kehinde Wiley
Wist je dat wij in Nederland onze eigen ‘Kehinde Wiley’ hebben?

Kehinde Wiley is een succesvolle Amerikaanse kunstenaar. Zijn werk valt op door zijn drukke (bloem)motieven en zijn onderwerpen; voornamelijk Afro-Amerikaanse mannen waar vaak op neer wordt gekeken.
Met zijn portretten op extreem grote formaten, geeft hij zijn onderwerpen de allure van de statige portretten die we kennen uit de kunstgeschiedenis.

De portretten doen me denken aan het werk van Cécile Verwaaijen, onze gastkunstenaar van april. In haar portrettenreeks zien we personen uit de Nederlandse minderheidsgroepen, maar dankzij het formaat, de motieven en de mimiek van de modellen krijgt men een totaal nieuw aanzien.

Deniz - Cécile Verwaaijen
Persoonlijk heb ik de voorkeur voor het werk van Cécile Verwaaijen, omdat het rustiger en minder bombastisch is dan het werk van Kehinde Wiley. Het verschil zit hem waarschijnlijk in de achtergrond van de kunstenaars en het materiaal. In Amerika kan alles groter en gekker. En met een Nigeriaanse afkomst is Kehinde Wileyal helemaal niet meer te stoppen qua details.
Cécile Verwaaijen daarentegen is een nuchtere Nederlandse die werkt met fijne pastel in plaats van diepdekkende olieverf.

Een opvallend feit is dat beiden kunstenaars deel uitmaken van een tweeling. Dat zet je toch aan het denken: “Heeft dit iets te maken met de keuze van hun onderwerp?”

www.guestartist.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten