woensdag 1 januari 2014

Guest Januari 2014: Arewik Avakian


www.guestartist.nl
Arewik Avakin in
haar atelier

met Drummer girl
Guest toonde al eerder een werk van kunstenares Arewik Avakian. Deze maand is de kunstenares terug met het beeld Love Power Victory Girl.

In een wereld vol haat, geweld en onderdrukking is het soms moeilijk om te blijven geloven in het goede van de mens. Toch ben ik ervan overtuigd dat als we door de mist van alle negatieve emoties heen zouden kijken we ontzettend veel liefde zouden tegenkomen. In elk mens. 
Ondanks dat ervaren we liefde vaak als het grootste gemis in ons leven. Daarom zoeken we er naar en strijden we er voor.

Het beeld Love Power Victory Girl van gastkunstenaar Arewik Avakian sluit hier perfect op aan. De van oorsprong Armeense kunstenares creëert met haar beelden een wereld vol superhelden. Zij zijn niet sterk en masculien, maar klein, kwetsbaar én meisjes. In haar beeld Love Power Victory Girl bestaat de heldin uit een politieagente, staande in wat een strijdwagen zou kunnen zijn. Ze zet zich in voor De Liefde. Haar vredesgebaar en de vele hartjes op haar uniform bevestigen haar missie. Op de buitenkant van haar wagen vinden we zelfs het woord ‘liefde’ in diverse talen; Op de voorkant in het Armeens en Chinees, op de zijkant in het Russisch en Engels en aan de achterkant in het Grieks.

Love Power Victory Girl -
Arewik Avakian
De agente wordt voortgetrokken door een mythisch hert. Het roze diertje vormt een groot contrast ten opzichte van de agente in het blauw. De kleuren roze en blauw ogen symbolisch. Alsof mannelijk en vrouwelijk tegenover elkaar staan. Maar elke tegenstelling wordt teniet gedaan door de brug van bloemetjes die hen verbindt.

In de combinatie van materialen en details zien we de zorg waarmee Arewik Avakian haar kunstwerken maakt en de passie die er achterschuilt. 
En hoewel de kunstenares liever niet spreekt over de achterliggende gedachten betreffende haar werk, is de boodschap zeker niet onbelangrijk; want als kleine, kwetsbare meisjes superhelden kunnen zijn dan kunnen we allemaal helden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten